Моряки відтепер можуть подати заяву та отримати кваліфікаційні документи через представника. Відповідні зміни до постанови №1499 були прийняті Урядом на засіданні Кабінету міністрів України.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Це спільна ініціатива Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Адміністрації судноплавства щодо вдосконалення процедури дипломування моряків в умовах воєнного стану.

"У разі, якщо моряк знаходиться в рейсі, він може подати  заяву та отримати кваліфікаційні документи дистанційно через довірену особу", - йдеться в повідомленні.  

Зараз єдиним законним способом підтвердити професійну компетентність та отримати кваліфікаційні документи є звернення до Адміністрації судноплавства або ДП "Моррічсервіс" у встановленому Положенням порядку.

Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння було розроблене Мінінфраструктури з метою усунення та приведення процедурі дипломування у відповідність до міжнародних стандартів згідно з Конвенцією ПДНВ 1978 року. 

За даними UNCTAD (Конференція ООН з питань торгівлі та розвитку), у 2021 році Україна зайняла 6 місце у світі за кількістю працюючих моряків, що становить понад 4% працівників морської галузі світу.