Україна звернулася до Туреччини з пропозицією стати посередником для виведення з українських портів не лише 6 заблокованих від початку війни турецьких суден, а й 38 суден інших іноземних судновласників. Туреччина надала на це принципову згоду.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

"Ердоган говорив про можливість виходу заблокованих турецьких суден із Миколаєва. Йдеться виключно про судна, які були заблоковані в портах до 24 лютого 2022 року. Для цього потрібні гарантії безпеки та посередник, яким Туреччина готова бути для своїх суден. Ми, зі свого боку, запропонували, щоб Туреччина була посередником для розблокування і виходу інших суден. Туреччина на це принципово погодилася", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Разом з тим, заступник міністра поки що не зміг назвати можливу дату виведення суден з українських портів.

"Поки що дата невідома, це безпекове питання, і над ним працюють відповідні структури", - зазначив він.

Також Васьков проінформував, що в рамках зернової ініціативи росія погодилася відновити інспекції вхідного флоту до портів Одеса та Чорноморськ, але відмовилася інспектувати судна, що прямують в порт Південний.