Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 7616 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури", що започатковує масштабні зміни у рибному господарстві за часів незалежної України.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Державного агентства меліорації та рибного господарства України..

Зазначається, що закон покликаний запровадити інноваційні методи державного управління та сучасні механізми цифровізації галузі рибного господарства.

Документ передбачає створення Єдиної державної електронної системи управління галуззю, запроваджує механізм декларування права на рибальство в електронній формі, а також створює передумови для простежуваності походження водних біоресурсів.

Також положеннями закону передбачено, що всі без виключення риболовні судна мають бути обладнані засобами дистанційного контролю.

Крім того, закон уніфікує всі види спецвикористання водних біоресурсів для наукових цілей. Документ встановлює законодавчі вимоги до рибоприймальних пунктів, врегульовує орендні правовідносини та спрощує процедуру надання в оренду гідротехнічних споруд для здійснення аквакультури тощо.