Українська авіакомпанія SkyUp у співпраці з Міністерством закордонних справ України змогла евакуювати всіх 36 своїх співробітників із Судану.

Як пише ЦТС, про це сьогодні проінформували в авіакомпанії.

Уточнюється, що усіх співробітників вивезли на територію Єгипту. Це вдалося зробити спільними зусиллями МЗС України, Головного управління розвідки, Почесного консульства України в Судані, Посольства України в Єгипті та інших закордонних дипломатичних представництв України.

"Це була складна багатоетапна операція під наглядом кризового центру авіакомпанії та представників державних установ. Весь час, від початку бойових дій у Судані 15 квітня 2023 року, представники авіакомпанії перебували з колегами на звʼязку, допомагали забезпечувати їжею, водою та надавали психологічну підтримку. Наразі всі співробітники відпочивають та скоро повернуться додому", - заявили в SkyUp.

В компанії також додали, що стан літаків, що знаходилися в аеропорті Хартума наразі невідомий, але ця ситуація не впливає на операційну діяльність перевізника.

"Поки тривають бойові дії, ми не можемо провести необхідну експертизу й надати висновки. Щодо цієї ситуації ми діємо відповідно до прийнятих в авіагалузі протоколів партнерських договорів та у рамках національного законодавства і міжнародного права. Ми співпрацюємо з нашими партнерами — лізингодавцями, страховими компаніями, авіаструктурами. Як тільки в нас з’явиться можливість провести огляд і надати оцінку стану літаків, ми обов’язково повідомимо про це", - пояснили в SkyUp.

Наразі флот авіакомпанії складається з 10 літаків Boeing 737 (без урахування тих ПС, що були в Судані. - ЦТС).

Нагадаємо, раніше було опубліковане супутникове фото аеропорту столиці Судану, де було видно, що один з літаків SkyUp майже повністю згорів.

Літаки SkyUp Airlines перебували в Судані в рамках контракту на умовах ACMI з авіакомпанією Sun Air. Від початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія).