Світовий банк презентував оновлений звіт "Швидка оцінка шкоди та потреб в Україні" (Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2), в якому досліджено завдану шкоду, збитки та потреби відновлення України, спричинені повномасштабним вторгненням росії. Відповідно до звіту, пряма шкода за підсумками першого року війни становить 135 млрд доларів, а завдані збитки - близько 290 млрд доларів. 

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Потреба у відновленні загалом становить 411 млрд доларів. У пріоритеті - відбудова критичної інфраструктури, житла та важливих соціальних і транспортних об’єктів. Тут ми потребуємо підтримки міжнародних партнерів, як фінансової, так і матеріально-технічної. Також ми формуємо цифрову екосистему, яка забезпечить повну прозорість та відкритість усіх процесів, пов’язаних з відбудовою. Зокрема, йдеться про створення Електронної системи управління відбудовою, яка дозволить відстежувати кожен етап реалізації проєктів відновлення", - зазначив віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Найбільша пряма шкода була завдана в наступних сферах: транспорт - 35,7 млрд доларів; торгівля та промисловість - 10,9 млрд доларів; енергетика та видобувна галузь - 10,6 млрд доларів;  житло - 50,4 млрд доларів; сільське господарство - 8,7 млрд доларів.

Найбільше коштів на відновлення потребують транспортна сфера (понад 22% загальної потреби відновлення), житлова (майже 17%) та енергетика (понад 11%). 

Дослідження шкоди та потреб відновлення наразі не включає дані з тимчасово окупованих територій. Після їх звільнення там буде додатково збиратися інформація.

Звіт було створено у співпраці банку з Урядом України, зокрема Міністерством відновлення, European Commission та United Nations (ООН).

337163205_784638882611412_144372156668403675_n