Румунське місто Клуж-Напока, яке нараховує приблизно 320 тис. жителів, обрало підрядника для будівництва першої лінії метро. Переможцем тендеру став турецько-французький консорціум у складі компаній Gülermak і Alstom.

Як пише ЦТС з посиланням на Тransport publiczny, вартість будівництва складе орієнтовно 1,8 млрд євро. Фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів кількох проектів ЄС та румунського Національного плану реконструкції.

Метро матиме 19 станцій та протяжність понад 21 км. Тут працюватиме рухомий склад з трьох вагонів довжиною 51 м з максимальною місткістю 540 пасажирів. Очікується, що до 2035 року метро буде перевозити до 164 000 пасажирів на день.

На планування та будівництво відводиться 8 років.

Зараз у місті, 80 тис. населення якого складають студенти, працює лише одна трамвайна лінія довжиною 11 км. За останні роки тут було оновлено рухомий склад за рахунок низькопідлогових трамваїв - 4 Pesa Swing (поставки з 2012 року) і 24 Astra Imperio (з 2020 року).

Цікаво, що в виробництві трамваїв Astra Imperio були задіяні і українські виробники. Зокрема, компанія з Дніпра "Міжнародне ділове співробітництва", розробляла для даного рухомого складу кабіни управління, пульти і пасажирські салони.