Україна та Польща домовились про скасування ветеринарного контролю для української агропродукції, яка прямує до польських портів або проїжджає країну транзитом.

Як пише ЦТС, про це повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зміни, прийняті польською стороною, починають діяти відсьогодні, 9 березня.

"Наявність такого контролю призводила до утворення великих черг на кордоні з Польщею, зокрема водії змушені могли очікувати понад 10 днів для проходження контролю. Скасування контролю дозволить скорити час очікування в 3-4 рази", - йдеться в повідомленні. 

Для автомобільних перевізників спрощена процедура діятиме у всіх пунктах пропуску на українсько-польському кордоні, які працюють на пропуск вантажного транспорту.

У пункті пропуску з українського боку всі перевізники, що везуть агропродукцію, мають пред’являти інспекторам митниці CMR (транспортний документ міжнародного зразка). Представник Держмитслужби України проставлятиме в CMR печатку, без якої польська митниця розвертатиме автівки і направлятиме назад в Україну. 

"На польській стороні вантажівки з транзитним товаром після прикордонного і митного контролю будуть опломбовуватись. Плобми зніматимуться в уповноважених пунктах зберігання, розташованих у країнах, до яких прямувала українська агропродукція", - додали у відомстві.

Запис про прибуття вантажу в заявлене місце з метою зняття пломб буде доступний через систему NCTS.