Литва та Україна мають намір розвивати нові транспортні коридори з Клайпеди до Одеси та інших українських портів, покращувати залізничне сполучення між країнами та збільшувати обсяги вантажоперевезень, повідомили в Міністерстві транспорту та зв'язку Литви.

Про це пише ЦТС з посиланням на Логист Тoday.

В березні у Львові відбулася зустріч делегацій Економічного комітету Верховної Ради України та Економічного комітету Сейму Литовської Республіки, на якій обговорювалися спільні дії, спрямовані на створення додаткової ланки Балтійсько-Адріатичного коридору через ЄС до Трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T) та кордону України у напрямку Дорогуська.

"Нам необхідно з'єднати Балтійське та Чорне моря транспортними коридорами з достатньою пропускною спроможністю, трансформувати діюче залізничне сполучення від Клайпедського морського порту до Одеси та інших українських портів у коридор TEN-T європейською колією. Такий коридор в обхід білорусі та росії важливий не тільки для Литви, а й для інших країн Балтії, щоб ефективно використовувати свої морські порти та виходити до Південної Європи", - зазначила заступник міністра транспорту Литви Лорета Маскаліовене.

Вона наголосила, що Литва та Україна мають зробити конкретні кроки, зокрема, спрямовані на "визначення важливих проектів для реалізації цього коридору та співпрацю з інститутами ЄС".

Наразі найбільш значущим питанням є спільні зусилля щодо додавання додаткового транспортного коридору до мережі TEN-T, що дозволить збільшити загальну пропускну спроможність на кордоні Україна - ЄС у напрямку портів Балтійського моря.

Поліпшення транспортного сполучення між країнами дозволить і надалі збільшувати обсяг вантажних перевезень залізницею між Клайпедським морським портом та Україною.