Глибоководний контейнерний термінал порту Гданськ обробив понад 2 млн TEU в 2022 році.

Про це пише ЦТС з посиланням на DCT Gdansk.

Це вже другий рік поспіль, коли на найбільшому контейнерному терміналі Балтійського моря було оброблено понад 2 млн TEU - незважаючи на потрясіння в галузі, пов'язані з наслідками пандемії та війни в Україні.

У 2022 році Baltic Hub обробив 662 судна, в тому числі 97 найбільших контейнеровозів світу і 565 фідерних суден, 6860 поїздів і 447 тисяч вантажівок.

"Незважаючи на невизначеність в галузі і численні виклики, що стоять перед глобальною логістикою, завдяки довірі клієнтів, вдалому розташуванню та операційним можливостям, ми знову перевищили показник у 2 млн TEU за рік", - підкреслив генеральний директор Baltic Hub Чарльз Бейкер.

Зазначається, що 2022 рік був насичений рекордами, - у березні 2022 року Baltic Hub обробив 206 645 TEU. Це було зростання більш ніж на 9% у порівнянні з попереднім рекордом у січні 2020 року.

У вересні було запущено нове залізничне сполучення з Чехією. Контейнерний поїзд з Острави вперше дістався до Балтійського хабу. Для терміналу це означає можливість транспортування вантажів економічно ефективним та екологічно чистим способом до, з та між Чехією, Словаччиною та Угорщиною.

"2022 рік також став роком двох віх для терміналу. У 15-ту річницю відкриття терміналу, в жовтні минулого року, ми оголосили про зміну назви компанії з DCT Gdansk на Baltic Hub, що має більш чітко відображати амбіції функціонування на ринку як регіонального балтійського контейнерного хабу, де сходяться морські та внутрішні сполучення. Більш ніж через місяць урочисто почалося будівництво третього глибоководного контейнерного терміналу Т3", - додав Бейкер.

За його словами, звдяки цим інвестиціям Baltic Hub стане одним з найбільших контейнерних хабів в Європі, здатних обробляти контейнеровози нового покоління, що прибувають в Балтійське море. 

Після завершення будівництва, яке намічено на другий квартал 2025 року, довжина причальної стінки нового терміналу становитиме 717 м, глибина біля причалів - 17,5 м, площа терміналу - 36,5 га. У рамках розвитку першої черги консорціум у складі Budimex та DEME має створити намивну територію площею 36 га, прилеглу до діючого Терміналу 1. У результаті річна пропускна спроможність Baltic Hub збільшиться на 1,5 млн TEU до 4,5 млн TEU.

Нагадаємо, ЦТС писав, що в порту Гданськ також побудують другий глибоководний причал для нафтоперевалкикомпанія Naftoport уклала договір на виготовлення проектної документації для розширення свого терміналу в порту Гданськ шляхом додавання нового глибоководного причалу для перевалки нафти та нафтопродуктів