Державний енерготрейдер АТ "Енергетична компанія Україна" (АТ "ЕКУ") підписав із турецькою компанією Karpowership меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у сфері електропостачання та використання плавучих електростанцій для подолання енергодефіциту в Україні, пише ЦТС.

Компанії спільно з національними та міжнародними організаціями планують розробити проект щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від "енергосуден".

Цією потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн сімей в Україні.

В рамках співпраці розглядаються у тому числі варіанти розташування плавучих електростанцій біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі.

Для оцінки зазначеної можливості планується залучити уряди Молдови та Румунії.

"Плавучі електростанції є швидким, надійним і гнучким рішенням для зменшення дефіциту електроенергії в країні, і ми готові підтримати Україну в отриманні необхідної енергії якнайшвидше", - сказала Зейнеп Харезі, комерційний директор Karpowership. 

"Енергосистема України зазнала 12 масованих російських атак. Дефіцит електроенергії внаслідок пошкодження генеруючої інфраструктури України зростає. Поки війна триває, будівництво нових енергоблоків для відновлення втрачених або пошкоджених генеруючих потужностей є неможливим, і нам потрібно шукати інноваційні рішення для подолання поточної кризи. Технологія Karpowership дозволяє відносно швидко розгортати нові генеруючі потужності з метою цільового спрямування до української мережі", - зазначив генеральний директор АТ "ЕКУ" Віталій Бутенко.

Powerships4-1-1500x700

Powerships2-1-1500x700

Powerships1-1-1500x700