Латвійська авіакомпанія airBaltic в 2023 році першою в Європі запровадить безкоштовний супутниковий інтернет від Starlink на усіх своїх літаках.

Про це пише ЦТС з посиланням на Аvianews.

Завдяки цьому пасажири зможуть користуватися доступом в інтернет одразу після того, як потраплять на борт авіалайнера. Послуга буде доступна як на землі, так і під час перельоту. airBaltic запевняє, що доступ в мережу буде безкоштовним, а для початку серфінгу не потрібно буде вводити жодного паролю.

Оператор Starlink надаватиме на кожен літак канал в 350 Мегабіт. Отже, якщо всі 145 пасажирів на борту одночасно почнуть користуватися інтернетом, кожен з них отримає канал в 2,4 Мегабіта. Цього достатньо, щоб переглядати потокове відео або навіть вести трансляцію з салону літака. Низька затримка у передачі даних 20 мс дозволить пасажирам навіть грати в онлайн-ігри або здійснювати відео-дзвінки в польоті.

Авіаперевізник разом зі SpaceX вже почали процес сертифікації спеціального обладнання для літаків Airbus A220-300, які використовує латвійський авіаперевізник. Сертифікація має довести, що обладнання не впливає на системи літака, та його експлуатація є безпечною.

airBaltic розраховує виконати всі роботи зі встановлення обладнання Starlink на всіх своїх літаках протягом 2023 року.

Після сертифікації на кожному з 39 авіалайнерів Airbus A220-300 airBaltic техніки встановлять супутникову антену, живлення та Wi-Fi-роутери, щоб роздавати сигнал у салоні. Антена на літаку буде зв’язуватися з супутниками SpaceX, які вже використовують для надання сервісу Starlink на землі.

Висока швидкість передачі даних та низька затримка у передачі сигналу стали можливими завдяки тому, що супутники Starlink використовують низьку орбіту та літають на висоті 500 км. Це в 65 разів менше, ніж у звичайних геостаціонарних супутників, які почали використовувати для надання послуги інтернет у літаках раніше.

SpaceX заявила про запуск послуги Starlink для літаків наприкінці 2022 року.