Вимога до місцевої складової в окремих групах товарів при здійсненні публічних закупівель з 1 січня 2023 року збільшилася з 10% до 15%. Учасники мають оновити реєстрацію своєї продукції в Реєстрі товарів Міністерства економіки із зазначенням ступеню локалізації, повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, пише ЦТС.

Вимога до локалізації кожного року буде збільшуватись на 5%, поки не дійде до 40% в 2028 році. Вона поширюється на перелік високотехнологічної продукції, яка включає міський, комунальний, залізничний та спеціальний транспорт, енергетичне обладнання тощо.

"Вимога до місцевої складової при закупівлі товарів за гроші платників податків практикується в Євросоюзі, США і багатьох інших країнах. Вона покликана дати ринок збуту місцевим виробникам або тим, хто розмістив виробництво в країні для збереження робочих місць, податків, створення доданої вартості", - зазначає Кисилевський.

За його словами, в Реєстрі товарів зі ступенем локалізації за 4 місяці було зареєстровано майже дві тисячі товарів від 250 підприємств. З них лише близько 400 товарів мають частку місцевої складової менше 15%. До того ж понад 750 позицій мають локалізацію більше 40%.

Вимоги щодо локалізації при держзакупівлях не поширюються на компанії з країн, які ратифікували договір GPA (Agreement on Government Procurement) про держзакупівлі в рамках Світової організації торгівлі. Зокрема до них відносяться виробники з США та країн ЄС.

Вимога до локалізації була запроваджена змінами до закону "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, які Верховна Рада затвердила в грудні 2021 року.

Вони почали працювати з 14 липня 2022 року після затвердження Кабміном відповідних підзаконних актів.