З початку російського вторгнення і до нинішнього моменту в українських портах залишається 331 моряк з різних країн світу, які не можуть покинути свої судна та виїхати.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Foreign Policy. Видання наводить дані, що на момент початку повномасштабної війни в портах України перебувало майже 800 (за деякими джерелами, близько 1000) моряків з таких країн, як Індія, Сирія, Єгипет, Туреччина, Філіппіни та Бангладеш.

Деякі судновласники змогли евакуювати екіпажі, частина іноземних суден змогла покинути Україну в рамках роботи зернової угоди. Разом з тим, як заявляє Наталі Шоу, директор із працевлаштування Міжнародної палати судноплавства (ICS), не можуть покинути українські морські гавані ще понад три сотні іноземних моряків.

ICS запропонувала дозволити суднам, які опинилися в пастці, залишати порти через зерновий коридор. Однак, як пише американське видання, навряд чи росія погодиться на таке рішення.

Нагадаємо, що лише в серпні вперше з початку російського вторгнення українським морякам дозволили вийти в закордонний рейс.