Британський пасажирський оператор South Western Railway (SWR) повідомив, що у 2023 році на приміських маршрутах з Лондона в Редінг, Віндзор та інші міста графств Беркшир та Суррей курсуватимуть перші електропоїзди Arterio серії 701 будівництва Alstom.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Вартість всіх 90 поїздів цієї серії оцінюється в 1 млрд фунтів стерлінгів, контракт на їхнє виготовлення було підписано з Bombardier, яка нині входить до складу Alstom.

Парк нового рухомого складу складається з 60 поїздів у 10-вагонному виконанні та з 30 у 5-вагонному і покликаний замінити всі електропоїзди серій 455, 456, 458 і 707, що знаходяться в експлуатації.

Спочатку електропоїзди Arterio планувалося ввести в експлуатацію у 2019 році, але виникли затримки через пандемію COVID‑19 та через інші причини. Так, при передачі компанією Alstom оператору SWR у близько 25 поїздів зафіксовано збої в роботі програмного забезпечення та несправності дверних датчиків виявлення перешкод, склоочисників та дверей кабіни машиніста.

Усього на заводі в Дербі побудовано 750 вагонів для поїздів Arterio, для яких характерні велика місткість, прискорені розгін та гальмування, а також ширші вхідні двері, Wi-Fi, система інформування пасажирів у режимі реального часу, багатофункціональні зони для розміщення велосипедів та інвалідних крісел.

Потяги дозволяють заощаджувати до 30% електроенергії за рахунок застосування рекуперативного гальмування.