Metro Warszawskie та компанія Veolia Energia Warszawa підписали протокол про наміри щодо співпраці за проектом рекуперації тепла з інфраструктури метро. Компанії перевірять, чи зможе тепло з тунелів, станцій чи систем вентиляції метро зігріти столицю Польщі. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Warszawa nasze miasto.

Як пояснюють компанії, тунелі метро акумулюють велику кількість тепла. Це пов’язано з встановленою електронікою, обладнанням, гальмуванням і розгоном поїздів і великою кількістю пасажирів, які залишаються в одному місці.

Утворене таким чином відпрацьоване тепло як побічний продукт виходить через вентиляційні шахти в атмосферу. Використовуючи сучасні системи утилізації тепла, потоки гарячого повітря можна повторно використовувати для опалення Варшави.

"Це рішення зменшує вплив на навколишнє середовище, оскільки енергія, що міститься у відпрацьованому теплі, є нейтральною з точки зору викидів вуглекислого газу. Це також означає реальну економічну вигоду у вигляді оптимальних цін на тепло для мешканців столиці", - зазначили у Veolia Energia Warszawa.

У рамках співпраці буде проаналізовано енергетичний потенціал рекуперації тепла з інфраструктури метро, ​​наприклад тунелів, станцій та вентиляційних системи, щоб постачати його до тепломережі Варшави.

Оцінка енергетичного потенціалу рекуперації тепла стане основою для розробки рішення. Співпраця довгострокова - запланована на 2022-2027 роки.

"Згідно з ідеєю сталого розвитку столиці, метро залишиться найкращим засобом громадського транспорту в місті, а згодом мережа метро складатиметься з п’яти ліній, які будуть генерувати ще більше тепла. Ось чому ми вже починаємо роботу над інноваційним способом використання можливостей, які надає відпрацьоване тепло", - сказав президент правління Metro Warszawskie Єжи Лейк.

Що стосується використання енергії метро, Варшава спирається на досвід інших європейських міст. Відпрацьоване тепло лондонського метро в даний час використовується для опалення та нагрівання води більш ніж 1350 будинків, школи та двох розважальних центрів у районі Іслінгтон.