Російські окупанти завдали удару по найбільшому в Європі плавкрану в класі річкових компактних кранів з низькою осадкою Lifting Chart LK-800 (відомому також як "Захарій", який знаходиться зараз в Херсоні.

Як пише ЦТС, про це повідомив транспортний оглядач Павло Авдокушин.

"В понеділок, 12 грудня 2022 року, російськими окупантами було скоєно чергове варварство. В Херсоні був прицільно обстріляний з міномету плавучий кран "Захарій", який у 2021 році брав участь у будівництві Запорізького мега-мосту", - розповів блогер.

Він пояснив, що після виконання робіт в Запоріжжі кран перебував в Херсоні на ремонті, перед тим, як навесні мав прямувати до Туреччини. Але цьому завадило російське вторгнення.

"Перед відведенням військ з Херсону російські окупанти відбуксирували його разом з іншими суднами на лівий берег Дніпра, де і залишили. В понеділок під наглядом ворожих дронів по крану зробили кілька мінометних пострілів з боку російських позицій. Після того, як три міни влучили в кран, обстріл припинився. Почалася пожежа. Попередньо, на крані згоріло все обладнання, хоча, станом на вівторок, він лишався на плаву", - озвучив відомі йому дані Авдокушин, пославшись на інформацію, отриману від мешканців Херсону.

Нагадаємо, що "Захарій" працював на будівництві Подільсько-Воскресенського мостового переходу у Києві, де йому відводилася ключова роль у монтажі арки мосту. Однак у листопаді 2011 року кран упав. Після цього його було відправлено на ремонт на Миколаївський суднобудівний завод "Океан", який було завершено до весни 2014 року. Потів кран змінив власників та з 2017 року працював у Туреччині.

В січні 2021 року плавкран знову прибув до України, де був задіяний в добудові мостового переходу в Запоріжжі.

Чтайте також Херсонський порт: Що по собі (не) залишили російські окупанти