В регулярному публічному звіті Міністерства оборони Великої Британії щодо ситуації в Україні не виключається, що українські військові дійсно могли атакувати за допомогою безпілотних засобів нафтовий термінал в Новоросійську. Проте наразі в британській розвідці заявляють, що не мають подробиць щодо можливого інциденту.

Як пише ЦТС, про це сказано в звіті від 22 жовтня.

18 листопада низка російських ЗМІ повідомила, буцімто український морський дрон атакував нафтогавань "Шесхаріс" в порту Новоросійськ. Поруч із нафтовим терміналом розташована база Чорноморського флоту росії.

"Російське командування, швидше за все, буде стурбоване загрозами для флотилії десантних кораблів, що базується в Новоросійську. Ці кораблі є відносно вразливими без супроводу та відіграють важливу роль у забезпеченні російських сил в Україні після пошкодження Керченського мосту в жовтні.

Повні подробиці цього інциденту поки невідомі. Однак будь-яка демонстрація української здатності загрожувати Новоросійську, швидше за все, стане подальшим стратегічним викликом для ЧФ. Це також ще більше підірве і без того зменшений морський вплив росії в Чорному морі", - сказано в повідомлені британського оборонного відомства.

У зв’язку з ситуацією навколо Новоросійська експерт з питань судноплавства на Чорному морі Андрій Клименко відзначав: "Біля нафтового терміналу "Шесхаріс" в Новоросійську вже пару днів немає жодного танкера... (Була чи ні там атака дрона, чи інша диверсія - мабуть, дізнаємось вже після війни, але зараз є факт, який ми бачимо в реальному часі). Ситуація досить незвична, оскільки в останній місяць до початку ембарго ЄС там зазвичай був безперервний конвейєр - навіть лихоманка, щоб вивезти більше нафти в дні, що залишилися".

Читайте також Українці вже зібрали кошти на 25 морських дронів