До 2026 року може затягнутися будівництво двох науково-дослідних суден, які Невський суднобудівно-судноремонтний завод мав здати до кінця листопаду поточного року.

Як пише ЦТС з посиланням на Комерсант, судна мали бути побудовані для потреб галузі рибальства. Дотриматися термінів їхнього будівництва неможливо "з технічних причин". Під такими мається на увазі те, що через західні санкції, російським суднобудівникам доведеться знайти обладнання, "яке замінить техніку з недружніх країн".

При цьому вартість будівництва обох суден зросте як мінімум втричі. В рибальській галузі рф побоюються, що така ситуація стане прецедентом і здорожчання та збільшення термінів будівництва з великою вірогідністю поширяться на будівництво промислових суден. В рамках програми інвестиційних квот заплановано будівництво 105 рибопромислових суден, із них здано наразі лише трохи менше 10%. При цьому до кінця року російські верфі повинні були здати 43 судна.

"Через відмову від імпортних поставок критично важливого обладнання, потрібне перепроектування суден. Це у комплексі із витратами на пошук аналогів обладнання, обслуговування кредитів веде до подорожчання проектів", - констатував один російських рибопромисловців.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ Фінляндії відмовило суднобудівній компанії Helsinki Shipyard Oy у дозволі на експорт до рф криголаму, замовленого російською гірничо-металургійною компанією "Норільський нікель". Також в росії почали використовувати деякі криголами в якості донорів запчастин для суден, які ще знаходяться в експлуатації.