Туреччина заборонила проліт своїм повітряним простором для російських літаків з подвійною реєстрацією. Заборона набула чинності з 1 листопада.

Як пише ЦТС з посиланням на інформацію російських ЗМІ, через таку заборону і необхідність облітати територію Туреччини тривалість рейсів з рф, наприклад, до Єгипту зросла на 30 хвилин.

Міністерство транспорту рф тепер має намір провести перемовини з Туреччиною, адже вважає таку заборону дискримінацією.

Нагадаємо, що 12 березня Управління цивільної авіації Бермудських островів (BCAA) призупинило сертифікати льотної придатності літаків російських авіакомпаній, зареєстрованих на Бермудах. На той момент на бермудській реєстрації перебували близько 750 літаків російських компаній.

Після цього влада рф офіційно дозволила реєструвати в росії права на літаки, що знаходилися в іноземній юрисдикції. Частина літаків при цьому залишилася з подвійною реєстрацією, що є підставою для їхнього арешту лізингодавцями за кордоном.

15 червня 2022 року росія отримала суттєве зауваження з безпеки польотів в рамках програми нагляду ІСАО за здійснення подвійної реєстрації повітряних суден, що були викрадені у лізингових компаній, та виконання польотів зазначеними повітряними суднами в міжнародному повітряному просторі без Сертифікатів льотної придатності.

"Це є недопустимим порушенням міжнародних вимог та стандартів і є надзвичайно великою небезпекою для життя та здоров’я людей", - прокоментував міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.