Верховна рада України 263 голосами ухвалила новий Закон "Про поштовий зв’язок", повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм, пише ЦТС.

"Ми рушили від старих обшарпаних поштових скриньок до поштоматів з QR-кодами, і нарешті зможемо забути, які на смак поштові марки, бо будуть нові електронні. Окрім того новим законом визначено, що таке і як мають працювати: поштомати, кур’єрські послуги, електронні марки тощо", - зазначив він.

За словами Найєма, зʼявилась відповідальність пошти за неналежне виконання своїх обов’язків стосовно нових послуг і відповідальність користувачів за збитки, завдадані компанії, якщо у відправленні будуть заборонені речі.

Також Закон впорядковує міжнародну доставку і покладає моніторинг якості надання універсальних послуг поштового зв’язку на нацрегулятора.

"Ми наблизились до стандартів Євросоюзу, за якими в низці країн працює пошта", - підсумував заступник міністра інфраструктури.

Гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський в свою чергу підкреслив, що закон дозволяє позбавитись всієї радянської спадщини. "А також дозволяє виконати зобов'язання України по Асоціації з ЄС. Це майже найліберальніший закон у Європі, і, на відміну від переважної більшісті європейських операторів, "Укрпошта" не буде отримувати ні гривні субсидій з бюджету", - зазначив він.