Завдяки інформації з угрупування супутників компанії ICEYE, один із яких на пожертви українців придбав для ЗСУ Фонд Сергія Притули, за перші два дні роботи виявлені понад 60 одиниць бойової техніки ворога, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, пише ЦТС.

За словами міністра, один супутник повністю працює на потреби оборони України, ще майже два десятки залучаються, коли є необхідність.

Резніков зазначив, що провів робочу зустріч із волонтером Сергієм Притулою за участі представників Міністерства оборони та Головного управління розвідки Міноборони на якій, серед іншого, вони обговорили практичні результати безпрецедентного проєкту, який було реалізовано влітку.

"Із зрозумілих причин не можу розкрити усіх подробиць, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників. Натомість координати "схованого" були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині. Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками. Але головне – це допомагає зберегти життя наших воїнів, які безцінні", - підкреслив міністр оборони України.

Резніков додав, що Сили оборони України, насамперед - бойові бригади ЗСУ, вже отримують потік даних з супутників ICEYE.