В Україні відновлено роботу над впровадженням електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН).

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію МІУ.

Зазначається, що з 1 серпня 2022 року е-ТТН мала стати обов'язковою для всіх транспортних перевезень в Україні. Однак у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну та початком бойових дій роботу над проєктом було тимчасово призупинено.

"Зараз команда МІУ та партнери проєкту повертаються до роботи щодо розробки та впровадження цифрових ініціатив. Мета проєкту впровадження е-ТТН - забезпечення прозорості процесу перевезення, що істотно спрощує взаємодію між вантажовідправником, перевізником і вантажоодержувачем", - йдеться в повідомленні.

Усі операції стануть доступними учасникам в режимі реального часу.

"Швидка та ефективна логістика в умовах війни є основою обороноздатності держави та стабільного функціонування економіки. Завдяки таким проєктам як е-ТТН ми не тільки прискоримо логістику, але й зекономимо кошти бізнесу. Окрім цього, цей проєкт є частиною комплексної стратегії МІУ з цифровізації транспортної сфери. Реалізувавши її, ми зможемо суттєво полегшити взаємодію держави та бізнесу, а також мінімізувати корупційні ризики", - зазначив заступник міністра інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний.

Згідно з результатами проведеного міністерством опитування, у якому взяли участь 160 компаній, близько 84% учасників логістичного ринку України готові долучитися до тестування е-ТТН вже у ІІІ-IV кварталі 2022 року.

Минулого тижня МІУ, за участі ГО "Інститут аналітики та адвокації" та за підтримки USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" провело зустріч з провайдерами електронного документообігу (ЕДО) стосовно відновлення активностей, передбачених проєктом. 

У ході обговорення провайдери ЕДО підтвердили зацікавленість та готовність до активної співпраці, зокрема щодо їх тестування, яке заплановане на жовтень-листопад цього року.