Польські водії вантажівок 5 вересня перекрили дорогу на пункті пропуску "Дорогуськ" з вимогою налагодження цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю на польско-українському кордоні. А черга з фур з українського боку кордону до пункту пропуску "Ягодин" сягнула 54 км.

Про це, як пише ЦТС, повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм.

Польські водії, що перекрили дорогу на кордоні, вчора пропускали по 2 фури на годину - одну порожню, і одну з вантажем. Вони вимагають, щоб порожні вантажівки, які повертаються до Польщі, пропускали без черги. Дві інші вимоги: пришвидшити фітосанітарний та ветеринарний контроль та перевести їх у цілодобовий режим роботи.

За словами Найєма, поляки також вимагають скасування "транспортного безвізу". У зв’язку з чим він заявив: "Єдина вомига, яка нас дійсно дивує - скасувати "транспортний безвіз" для українських перевізників та повернути дозволи. Я б хотів заспокоїти наших перевізників: наразі мова про скасування "транспортного безвізу" не йде. Скоріш за все, це політична вимога польських перевізників. Мета - спричинити додатковий тиск на польський уряд задля вирішення вищевказаних проблем".

Нагадаємо, раніше Мустафа Найєм заявив, що основна причина нинішніх черг на кордоні - це низька ефективність роботи польських служб, які проводять фітосанітарний та ветеринарний контроль. Він навів дані, що до війни контроль проходили до 80 вантажівок на добу, а в останні дні - від 12 до 25.