Європейські оператори системи передачі погодили незначне збільшення постачання української електроенергії - з 250 МВт до 300 МВт у денні та вечірні години.

Як пише Ліга, про це повідомила НЕК "Укренерго".

Дозвіл діятиме з 07:00 до 23:00 за європейським часом у будні (16 годин) та з 09:00 до 23:00 у вихідні (14 годин).

У решту годин доби величина доступного перетину залишиться на попередньому рівні - 250 МВт.

"Для подальшого перегляду обсягу експорту електроенергії з України ENTSO-E необхідно провести додаткові розрахунки режимів роботи українських АЕС в умовах потенційних аварійних ситуацій в європейській енергосистемі. НЕК "Укренерго" надасть європейським партнерам активну допомогу у фіналізації цього дослідження та подасть ENTSO-E запит на додаткове розширення експортних потужностей ще в поточному місяці", - заявили в "Укренерго".

З 6 вересня Україна експортуватиме електроенергію до Словаччини та Румунії порівну: по 150 МВт вдень і ввечері та по 125 МВт вночі до кожної країни.

З 30 червня доступна пропускна спроможність між Україною та Румунією і Словаччиною становила 100 МВт, а з 30 липня її було збільшено до 250 МВт.

Україна готова нарощувати експорт набагато більше, ніж нині дозволяють у ЄС. Потенціал експорту української електроенергії, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, становить до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати від експорту електроенергії понад 70 млрд грн на рік.

Президент Володимир Зеленський на економічному форумі "Амброзетті" 2 вересня заявив, що Україна навіть зараз, за всіх складнощів, може експортувати обсяг електроенергії, який відповідає як мінімум 8% споживання всієї Італії.