Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін вважає несправедливим, що росіяни можуть їздити туристами до Європи та виступає за обмеження видачі їм туристичних віз на загальноєвропейському рівні.

Про це пише ЦТС із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Неправильно, що "росіяни можуть жити як ні в чому не бувало і їздити до Європи як туристи" на тлі війни росії проти України, заявила Марін у понеділок порталу Yle. "Це несправедливо", - сказала вона.

Прем'єр Фінляндії вважає, що Рада Європи могла б розглянути можливість накладення санкцій на російський туризм і висловила готовність обмежити видачу туристичних віз росіянам на загальноєвропейському рівні.

"Найважливіші рішення необхідно ухвалювати в ЄС спільно", - вважає Марін, додавши, що Фінляндія і самостійно могла б уповільнити видачу в'їзних документів.

"Зрозуміло, що росіяни використовують Фінляндію як перевалочний пункт, через нас їдуть до інших країн на відпочинок. Ми обговорюємо це питання в уряді, і дискусія продовжиться", - сказала прем'єр.

Вона зазначила, що МЗС Фінляндії прояснює ситуацію, але з нею пов'язані певні юридичні аспекти.

"У нас немає власного санкційного законодавства, яке дозволило б обмежити такі дії з боку російських туристів. Можливо, існують інші способи, наприклад, ми можемо загальмувати видачу віз. Тобто фактично обмежити в'їзд, хоча формально він був би відкритий", - сказала Марін.

З 15 липня російські туристи можуть відвідати Фінляндію із закордонного паспорту та шенгенської візи. У Фінляндії відзначають значне зростання числа приїжджих з росії, але не виключають, що вони відвідують країну лише як транзитний пункт на шляху до інших держав.

Раніше про пропозиції до ЄС щодо припинення видачі росіянам шенгенських віз заявили в Естонії.