Російські військові обстріляли унікальні об'єкти на Херсонщині - від їхніх ударів постраждали Хабловський задній та Аджигольський маяки, повідомив депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко

Про це пише ЦТС з посиланням на Центр журналістських розслідувань.

"По найвищому в Україні маяку - Аджигольському російські війська вдарили трьома ракетами. Також від рук окупантів постраждав Хабловський задній маяк", - зазначив Йосипенко.

Раніше інформацію про те, що окупанти вдарили по Аджигольському маяку, з посиланням на місцевих жителів оприлюднив депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Він повідомив, що два влучення були в основу маяка, а одне - у конструкцію.

Аджигольський або Станіслав-Аджигольський задній маяк розташований у Дніпровському лимані, поблизу села Рибальче Чулаківської територіальної громади Скадовського району. Він побудований у 1911 році за унікальним проектом інженера та вченого Володимира Шухова. Він має вертикальну ґратчасту гіперболоїдну конструкцію зі смуг стали заввишки 64 метри, що робить його найвищим маяком в Україні та вісімнадцятим за висотою у світі. Також він вважається найвищим у світі маяком традиційної конструкції.

Хабловський задній маяк побудований понад 150 років тому і розташований на кордоні Херсонської та Миколаївської областей у степу за кількасот метрів від берега. Разом із переднім і середнім Хабловським маяками він утворює лінію, яка допомагає судам орієнтуватися під час проходу Дніпро-Бузьким лиманом. Сучасний маяк збудований у 1952 році.

adzhygolskiy_i_hablovskiy_mayaky_hersnska_obl-730x380