Болгарські виробники зерна планують блокувати автодороги країни на знак протесту через імпорт дешевої української агропродукції.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Latifundist з посиланням на Agropolska.

Зазначається, що болгарські аграрії не задоволені імпортом дешевого зерна та олійних з України. Вони вирішили перекрити дороги та наземні пункти пропуску, де проїжджають зерновози.

Заступник голови Асоціації виробників зерна Болгарії Ілія Проданов зазначив, що українське зерно має проходити через Болгарію транзитом, але фактично частина залишається в країні. Йдеться не лише про зерно пшениці та насіння соняшника, а й про ячмінь.

За останні тижні до Болгарії було ввезено близько 280 тис. т насіння соняшнику, яке після переробки в країні надходить на ринок як болгарський продукт.

"Болгарія є великим експортером зерна. На складах все ще зберігається 2 млн т пшениці минулого року, а новий урожай, хоч і менший, ніж минулого року, оцінюється приблизно в 6 млн т. Це втричі більше, ніж внутрішнє споживання", - зазначив Ілія Проданов, та звернувся до Міністерства сільського господарства Болгарії з проханням захистити тамтешніх виробників і припинити, на його думку, незаконний імпорт.

Нагадаємо, що ще в квітні болгари запропонували використовувати порт Варна як логістичний хаб для експорту українського зерна.