На організованому Спільнотою європейських залізниць та інфраструктурних компаній (CER) саміті у Відні керівники 27 залізничних компаній, вантажних операторів та галузевих асоціацій підписали декларацію про цифровізацію галузі. 

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Серед підписантів декларації - глави залізниць Німеччини, Франції, Італії, Швейцарії, Австрії, вантажні оператори BLS Cargo та Lineas.

Як ключові напрями цифровізації, націленої на підвищення конкурентоспроможності залізниць та зростання їх частки на транспортному ринку, названі: впровадження цифрового автозчеплення DAC, що розробляється у рамках європейського проекту DAC4EU; розгортання системи автоведення поїздів з метою максимально повного використання пропускної спроможності існуючих ліній трансєвропейської транспортної мережі TEN-T; створення інтелектуальної транспортної інфраструктури, здатної у тому числі мінімізувати витрати часу на перетин державних кордонів, включаючи "першу та останню милі".

Для цього планується, зокрема, розробити ефективну інфраструктуру засобів управління перевезеннями, створити спільну дорожню карту членів CER щодо розгортання інтелектуальної системи продажу квитків, яка має спростити бронювання квитків на потяги міжнародних сполучень, та розпочати завчасну підготовку персоналу до роботи в умовах, що змінюються внаслідок цифровізації.

У декларації зазначено, що для реалізації намічених заходів щодо цифровізації залізниць, як умови досягнення цілей європейської екологічної ініціативи Green Deal, необхідна підтримка Євросоюзу.