Російські експортери планують розпочати постачання скрапленого природного газу (СПГ) до Болгарії через грузинський чорноморський порт Поті, на тлі того, що традиційні експортні маршрути для росіян нині закриті.

Як повідомляє ЦТС, про це в своєму матеріалі пише Reuters.

Після початку повномасштабної війни рф проти України країна-агресор припинила постачання зрідженого газу в нашу країну, також було зупинено транзит СПГ залізницею до Румунії, Угорщини та Молдови через Україну. Фінляндія, ще один великий експортний напрямок для російського СПГ, також різко скоротила закупівлі.

За даними Reuters, в липні близько 3 тис. т СПГ із Сургута буде транспортовано залізницею до грузинського порту Поті, а потім - поромом до болгарського міста Варна.

"Поставки СПГ через Поті плануються через обмежені можливості продажу на інших основних експортних маршрутах", - повідомило джерело в галузі.

За даними трейдерів, Болгарія споживає близько 30-35 тис. т пропан-бутану на місяць. Сама вона виробляє близько 10 тис. т на місяць, а решту імпортує з Румунії та росії.

Загалом, згідно з даними Refinitiv Eikon, обмежені експортні можливості спричинили зниження російського експорту СПГ до 250 тис. т у травні з приблизно 370 тис. т на місяць на початку 2022 року.

Поставки зрідженого газу залізницею із Сургута через Грузію до Болгарії приблизно на 50% дорожчі, ніж були перевезення до країн ЄС транзитом через Україну. Проте постачання цим маршрутом все ще виглядають вигідними для росіян порівняно з внутрішніми продажами через падіння цін на скраплений газ у росії, повідомляють трейдери.

Читайте також Вантажообіг портів рф за перше півріччя 2022 року майже не змінився порівняно з 2021 роком