Аеропорт Мінськ змушений запровадити режим простою для змінного персоналу та перевести адміністративних працівників на чотириденний робочий тиждень через західні санкції.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про це повідомив гендиректор аеропорту В’ячеслав Хоронеко.

"Зважаючи на економічну ситуацію, що склалася, ми змушені були піти на такі непопулярні заходи, як введення простою на підприємстві для змінного персоналу і перехід на чотириденний робочий тиждень для адміністративних працівників", - сказав Хоронеко.

За його словами, зниження всіх витрат дозволяє мінському летовищу "залишатися на плаву".

Також Хоронеко проінформував, що аеропорт столиці білорусі вже стикається з труднощами щодо поставки нового технологічного обладнання та обслуговування вже наявного, "є деякі питання з іноземним програмним забезпеченням".

"Все це підштовхує нас шукати альтернативні шляхи вирішення проблем, що виникли - з початку 2022 року ми почали вести роботу з пошуку нових партнерів-постачальників обладнання з можливістю його подальшого обслуговування", - сказав гендиректор. Аеропорт також розраховує, що білоруські виробники можуть замістити частину авіаобладнання, постачання якого заборонено до білорусі, що виступає союзницею росії у війні проти України.

Він також констатував різке падіння числа напрямків авіарейсів з та до Мінська.

Нагадаємо, що після припинення авіасполучення між росією і Україною в 2015 році аеропорт Мінська став основним вигодоотримувачем від ситуації, що склалася. Бажаючі потрапити до рф з України найчастіше летіли до країни-агресора саме через білорусь.

В 2017 році повідомлялося, що половину транзиту "Бєлавіа" і аеропорту Мінськ забезпечував саме трафік між Україною і рф.

Санкції і обмеження щодо авіаційної галузі білорусі почали застосовуватися ще в 2021 році після того як в аеропорту Мінськ в примусовому порядку було здійснено приземлення літака компанії Ryanair, що летів по маршруту Афіни-Вільнюс.