Норвегія через санкційні обмеження ЄС не дозволила російській гірничодобувній компанії перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни. У відповідь на це в фр вже заявили, що ставлять під сумнів суверенітет Норвегії над полярним архіпелагом.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, зокрема, голова комітету Совєта Федерації з конституційного законодавства та держбудівництва Андрій Клішас заявив: "Після дій Норвегії, з цього моменту, суверенітет цієї країни над Шпіцбергеном під великим питанням". Він додав, що в сучасному світі суверенітет означає "вже не лише право та можливість здійснювати всю повноту державної влади на певній території, а й право та здатність гарантувати та захищати права своїх громадян".

15 червня влада Норвегії відхилила російську заявку на отримання дозволу на транспортування 20 т товарів до російського шахтарського міста Баренцбург на Шпіцбергені. Як писала Європейська правда, заявку подала гірничодобувна компанія "Траст Арктиквугілля", а посольство рф надіслало листа до МЗС Норвегії, попросивши зробити виняток із санкцій. У МЗС Норвегії відповіли, що в Баренцбурзі діють ті ж закони, що й на решті Шпіцбергена.

Відзначається, що російські вантажі раніше доставлялися на Шпіцберген із Мурманська до Тромсе вантажівками через єдиний КПП "Стурскуг" на кордоні росії та Норвегії. На архіпелаг вантажі доставляє єдине вантажне судно Bring, яке вирушає кожні 10 днів. У Баренцбурзі мешкають близько 500 людей, включаючи шахтарів, які працюють на вугільних шахтах російського тресту "Арктиквугілля".

Норвегія не є членом ЄС, але приєдналася до всіх шести пакетів санкцій, запроваджених проти рф за іі військове вторгнення в Україну.

Нагадаємо, раніше росія розпочала маневри частин Балтійського флоту в Калінінградські області після того як Литва обмежила транзит своєю територією до цього анклаву через санкції ЄС.