Для посилення контролю в північній частині Дніпра в межах України, а згодом і на всій протяжності головної водної артерії нашої держави, ВМС ЗСУ планують створити річкову флотилію. Наразі вже сформовано перший дивізіон.

Як передає ЦТС, про це Армія Inform розповів командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

"Сама обстановка диктувала нові вимоги й змусила дивитися нас не лише на річкові артерії на півдні, а й на півночі нашої країни. Відтак, за ініціативи та підтримки командування Сухопутних військ, нами спільно було сформовано дивізіон річкових катерів на півночі Дніпра - головної логістичної артерії України, втратити яку ми не можемо собі дозволити", - сказав він.

Формування першого річкового дивізіону почалося у березні. Щоб сформувати бойову одиницю, частину річкового флоту передали до управління військових. На звичайні річкові катера встановили озброєння, і тепер вони належать до ВМС України. Військові моряки говорять, що хоча ці судна не нові, але гарно показують себе на річках.

Сформований дивізіон виконує завдання у підпорядкуванні сил оборони Києва для забезпечення підтримки сил у прирічкових операційних районах, які діють біля Дніпра.

Також для довідки повідомляється, що білорусь має річковий дивізіон у Пінську і базу біля кордону з Україною. Ці сили налічують 19 суден військово-річкового флоту.

"Нині ворог перебуває на півдні Дніпра, і ми повинні мати відповідні сили та засоби, які зможуть протистояти противнику на нашій головній водній артерії. Ми будемо продовжувати нарощувати свої зусилля не тільки на цьому напрямку, а вздовж всієї річки Дніпро за рахунок будівництва нових катерів і отримання катерів від наших іноземних партнерів. Сподіваюся, що в подальшому на Дніпрі з’явиться флотилія річкових катерів, яка налічуватиме декілька дивізіонів, що розміщуватимуться у різних містах", - резюмував віце-адмірал Олексій Неїжпапа.