16,2% загального населення України були внутрішньо переміщеними особами в межах країни, що становило 7,134 млн осіб станом на 23 травня 2022 року.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ), пише Інтерфакс-Україна.

Цей показник зменшився майже на 900 тис. осіб (11%) з 3 травня. Це перше зафіксоване зменшення кількості ВПО в Україні з 24 лютого 2022 року.

Дослідження показало також збільшення кількості тих, хто повертається додому після переміщення, - кількість цих людей сягнула 4,5 млн осіб станом на 23 травня, зокрема з-за кордону, переважно на північ країни (1,7 млн) та до Києва (941 тис.).

Водночас понад третина тих, хто повернувся, зазначають, що вони все ще почуваються в небезпеці, а 9% опитаних готові залишити домівки знову через війну. Понад третина опитаних у центральних регіонах України та 21% у північних повідомили, що потребують ремонтних матеріалів.

Дослідження також підтвердило, що 64% тих, хто мав роботу до переміщення, тепер її втратили, а кожен п'ятий опитаний переселенець повідомив про відсутність доходів. Через брак або суттєве скорочення доходів більше ніж 77% переселенців віддають перевагу грошовій підтримці, яка допомагає їм задовольнити нагальні потреби й отримати доступ до товарів і послуг.

Найбільше внутрішньо переміщених осіб прийняли Київська (13%), Дніпропетровська (12%), Львівська, Харківська (по 8%) та Полтавська області (решта - 52% разом узяті). При цьому більшість внутрішньо переміщених осіб походять із Харківської області (27%), Києва (16%), Донецької (16%), Київської (9%) та Запорізької (7%) областей (з інших разом узятих - 25% переселенців).

Найпомітніше зменшення кількості внутрішньо переміщених осіб спостерігається на заході України, тоді як на сході збільшилася кількість прийнятого переміщеного населення. Загальна кількість переселенців у Києві зменшилася від початку травня, але порівняно з іншими макрорегіонами залишається низькою.

Із дорослих переселенців 64% - жінки, 36% - чоловіки, 73% мають дітей.

35% знімають житло, 33% живуть у друзів або знайомих, 10% у власному житлі в іншому регіоні, 6% у незнайомців, які надали їм житло безкоштовно, 4% у центрах колективного розміщення, 1% - у підвалах і бомбосховищах.

Дослідження проводилося з 17 по 23 травня серед 2001 респондента старше 18 років з усіх регіонів, крім не підконтрольних уряду до 24 лютого методом автоматизованого телефонного опитування (CATI).

Точна частина неохопленого населення невідома, тому під час тлумачення результатів слід враховувати певні застереження. Ті, хто проживає за межами України, в опитуванні участі не брали завдяки застосуванню методу активного виключення. Розрахунки населення базуються на припущенні про те, що неповнолітніх супроводжують їхні батьки або дорослі піклувальники. Основа вибірки обмежена дорослими, які користуються мобільним телефоном; жителі територій із значними пошкодженнями цивільної інфраструктури (наприклад Маріуполя, Харкова чи Ірпеня), можливо, меншою мірою представлені у вибірці, зазначається у пресрелізі.

Читайте також Приплив людей до України через західний кордон триває вже 27 днів і сягнув 184 тисяч осіб