Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Захід не вірити російському президентовіволодимиру путіну, коли той обіцяє, що не використовуватиме розблоковані в Чорному морі торгові проходи для атаки на Одесу.

Про це він написав у Twitter, передає Ліга.

Як відомо, країни заходу й Україна намагаються знайти вихід із ситуації з російською військовою блокадою акваторії Чорного моря, яким до початку повномасштабного вторгнення рф вивозилася більша частина українського зерна. У кремлі запевняють, що готові розблокувати проходи з українських портів (поки що лише від Одеси), в обмін на зняття частини санкцій. В Україні вважають, що росіяни можуть атакувати Одесу, як тільки будуть розміновані підходи до міста "для зерна".

"Путін каже, що не використовуватиме торгові шляхи для нападу на Одесу. Це той самий Путін, який за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення в нашу країну говорив канцлеру Німеччини Шольцу та президенту Франції Макрону, що не нападатиме на Україну", - нагадав глава МЗС.

Відзначимо, що у понеділок у низці російських та західних ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що росія та Україна за посередництва Туреччини нібито досягли домовленості розблокувати судноплавство у північно-західній частині Чорного моря за умови супроводження суден із зерном з порту Одеси до Босфору. Офіційний Київ цю інформацію не підтверджує.

Як уже неодноразово наголошувалося, напад росії на Україну загрожує світу продовольчою кризою, яка останніми тижнями стала однією з головних тем глобального порядку денного.

Експорт українського зерна традиційним шляхом - через морські порти Чорного та Азовського морів -зараз неможливий через війну. Тому розглядаються кілька варіантів, зокрема створення морського гуманітарного коридору під гарантії інших країн, а також вивезення через білорусь до балтійських портів.

Читайте також Росіяни в суботу завдали ракетного удару по терміналу "Ніка-Тера" (фото)