Рада ЄС затвердила шостий пакет санкцій відносно росії і білорусі, у зв’язку з розв’язаною ними війни проти України.

Як повідомляє ЦТС, новий пакет європейських санкцій, зокрема, передбачає заборону на закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з росії до ЄС.

При цьому, поступова відмова від російської нафти триватиме від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших нафтопродуктів.

Тимчасовий виняток передбачається для імпорту сирої нафти нафтопроводом для тих країн-членів ЄС, які через своє географічне положення знаходяться у значній залежності від російських поставок і не мають життєздатних альтернатив (Угорщина, Словаччина). Також Болгарії дозволять тимчасово продовжити ввозити нафту з росії по морю, а Хорватія зберігає можливість імпортувати деякі нафтопродукти.

Нові санкції ЄС також передбачають відключення від міжнародної системи SWIFT ще трьох російських банків - "Сбєрбанку", "Московського кредитного банку" та "Россєльхозбанку". Крім них, із системи виключать Білоруський банк розвитку та реконструкції.

ЄС також розширить експортні обмеження на перелік товарів та технологій, "які можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки Росії". Вони включають 80 видів хімікатів, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.