Збільшення можливостей для експорту української продукції.

Відбудова інфраструктури країни на базі прозорих антикорупційних інструментів

Посилення оборони України сучасними системами ППО.

Це ключові теми понад 30 проведених мною зустрічей минулого тижня у Вашингтоні з представниками ключових урядових, оборонних, фінансових і громадських організацій США.

Перше і дуже важливе враження — що попри намагання російської пропаганди, Україна стає основним плацдармом для об’єднання суспільства в Сполучених Штатах. Ми маємо потужну підтримку від обох партійних екстремумів — як демократів, так і республіканців.

320010251_1197725937617414_6873156279921484037_n

Підтвердженням цьому — настрої представників ключового консервативного think tank Heritage Foundation. Його основа — відомі представники республіканської партії, зокрема досвідчені жителі Пагорбів, які працювали в адміністрації Трампа, Буша-молодшого тощо.

Мені пощастило взяти участь в одному з їх обговорень — ми разом виокремили 3 ключові індустрії, які в майбутньому можуть стати основою для двостороннього партнерства: агросектор, інфраструктура та оборонний сектор.

Тобто все більше гравців в США приймають безальтернативність довгострокової підтримки України — і зараз наша команда працює над тим, щоб ця підтримка спрямовувалась саме на критичні потреби.

8 грудня у рамках Гельсінської комісії мала змогу свідчити перед Конгресом США про злочинні дії росії в Україні. Зокрема наголосила, що своїми ударами по енергетичній інфраструктурі, ворог створює прямі загрози для життя мільйонів цивільних українців. Ці форми залякування не мають жодного військового значення і є лише інструментами терору та геноциду.

Постійно повторюю в особистому та публічному спілкуванні, що ми воюємо з терористами — і відчуваю, що ця теза стає все більш усталеною серед союзників.

В умовах війни пріоритет № 1 — це зброя. Доволі часто акцентую на тому, що зернова ініціатива першочергово стала можливою виключно завдяки українській армії та постачанню сучасного озброєння від союзників.

Лише після звільнення Зміїного та забезпечення оборони берегової лінії ми отримали достатні аргументи для розблокування агроекспорту морем.

У спілкуванні з Лорою Купер, заступницею помічника міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії, прийшли до спільної тези про те, що розв’язання проблем з енергопостачанням, збільшення експорту, пожвавлення економіки — усе це стане можливим лише тоді, коли Україна матиме сучасні системи оборони.

Про проблеми в українському енергосекторі говорила також з Дженіфер Ґренголм, Міністеркою енергетики США. Маємо тут хороші новини, про які зможемо розповісти вже згодом.

Пріоритет № 2 — розбудова та поглиблення партнерства між Україною та США. Йдеться не лише про фінансування українських потреб — а про дійсно партнерські союзницькі відносини на всіх можливих рівнях. Від співпраці Урядів до приватних та громадських ініціатив:

- поглиблення взаємодії між нашими оборонними підприємствами, обмін досвідом та технологіями — тут ми вже здобули міжнародний авторитет, наступний крок — збільшення кількості нових міжнародних проєктів, формування нашої лідерської позиції серед партнерів.

Маємо тут багато продуктивних точок порозуміння на рівні Державного департаменту США та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зокрема, мала змогу проговорити можливості для спільної проєктної роботи в оборонній та інфраструктурній галузях Робін Даніґан, заступниці секретаря Бюро європейських та євразійських справ з питань Центральної та Східної Європи.

- розбудова незалежної антикорупційної системи в Україні — це, мабуть, основний запит від Уряду США. Зараз у пришвидшеному режимі ми напрацьовуємо системні цифрові інструменти відбудови. Мали можливість заручитися тут підтримкою Міністерства торгівлі США, зокрема Офісу генерального інспектора в особі Девіда Де Фалко — заступника помічника Міністра торгівлі США з питань Європи та Євразії.

Мрію, щоб після перемоги значна частина українських ветеранів, з мотивацією та чіткою соціальною позицією, стануть кадровою основою оновлених антикорупційних органів. Разом з окремими представниками Уряду США та лідерами української громадськості вже розпочали працювати у цьому напрямку.

Наше спільне завдання — не дати терористам жодного шансу на перемогу.