Ні для кого не секрет, що перевантажені транспортні засоби найбільше шкодять дорозі, а чітке регулювання та жорстка система контролю за ними можуть суттєво знизити витрати на ремонт доріг.

Система WIM - це наземний майданчик, така собі арка над дорогою, яка містить влаштовані інтерактивні системи. Це обладнання може бути використане для збору даних та попередньої ідентифікації транспортних засобів, що мають перевантаження та наближаються до контрольних майданчиків. Якщо фура їде перевантажена, система автоматично зчитує номери авто та оформлює чималий штраф. Дуже важлива перевага системи в тому, що вона зчитує інформацію під час руху авто. Це повністю виключає корупційну складову, що сьогодні широко розповсюджена в Україні на стаціонарних вагових комплексах.

WIM.001

WIM широко розповсюджена в Європі. Вже цього року буде оголошено тендер на встановлення перших 7 майданчиків на різних автомобільних дорогах навколо Києва та на а/д М06 від м. Київ до м. Житомир. Коли у майбутньому будуть внесені потрібні зміни до законодавства, це ж саме обладнання буде придатним до здійснення Прямого правозастосування.

Устаткування WIM - спеціально побудовані опорні конструкції, що охоплюють проїжджу частину. Кожна опорна конструкція буде підключена до електромережі та оснащена засобами телекомунікаційного зв'язку для підключення зовнішнього обладнання до системи допоміжного офісу.

Дані з майданчика будуть передаватися в ICES для реєстрації та обробки. Це включатиме підключення до баз даних, які розташовані ззовні, та з’єднання з Центральною виконавчою системою, що, в свою чергу, повністю автоматизує процеси ідентифікації правопорушників (а в майбутньому, можливо, автоматизують будь-який процес судочинства), встановлення власника транспортного засобу (та встановлення інших ознак) та генеруватимуть повідомлення про притягнення до відповідальності (штраф).

Дані з допоміжного офісу будуть направлятися через GSM зв’язок до мобільних терміналів, які знаходяться на пересувних комплексах для зважування (там, де вони є), для інформування інспекторів про те, що транспортний засіб з реєстраційним номером "X" наближається до пункту вагового контролю та має, з високим ступенем вірогідності, перевантаження. Це також призведе до перевірки порушення.

WIM.005Один з пропонованих варіантів розміщення майданчиків системи WIM

Однак на даний момент законодавчо така система може забезпечити лише надання інформації про попередню ідентифікацію транспортного засобу та статистичних даних.

Існуюче законодавство дозволяє реєструвати порушення норм габаритів/ваги транспортного засобу в автоматичному режимі. Фіксація в автоматичному режимі, у тому числі за допомогою технологій системи WIM, наразі дозволяється лише для цілей попереднього відбору, а не для прямого застосування.

Для ефективної реалізації технологій попереднього відбору системи WIM знадобиться удосконалення вторинного законодавства. У разі впровадження прямого автоматичного контролю, суттєві зміни законодавства неминучі.

Проект Закону N7318 від 17 листопада 2017 р., з урахуванням мети впровадження технології WIM, додає нове положення, що дозволяє реєструвати в автоматичному режимі. Для здійснення попереднього відбору чинне законодавство встановлює мінімальні вимоги для автоматичного попереднього відбору перевантажених транспортних засобів.

Однак, існують деякі перешкоди, а саме:

- відсутні правила встановлення та оснащення систем WIM, тому потрібно встановити технічні вимоги;

- відсутні процедури проведення автоматичного зважування, тому необхідно прийняти технічний регламент, що регулює процедуру автоматичного зважування;

- відсутній технічний регламент експлуатації, правил технічного обслуговування, калібрування обладнання WIM, тому необхідно запровадити технічні стандарти/регламент для обладнання автоматичного зважування.

Отже, WIM - новий підхід до системи управління дорогами України. Вона, нарешті, допоможе вирішити багаторічну проблему з перевантаженими фурами, що розбивають дороги, утворюють колійність. Більше не буде потреби створювати на гроші платників податків окремий орган, що відповідає за зважувальні комплекси, орган, що контролює цей орган і т. ін. За новітніми науковими розробками майбутнє. Та тут не обійтися без політичної волі, аби вдосконалити українське законодавство.