Іспанський національний оператор Renfe оприлюднив план введення в обіг високошвидкісного поїзда між Барселоною та Тулузою (Франція) у другому кварталі 2025 року, додавши цим третій транскордонний маршрут до двох попередніх: Мадрид-Марсель і Барселона-Ліон.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Renfe планує на початковому етапі виконувати сезонні перевезення з квітня по середину вересня, коли пасажиропотік суттєво зростає однією парою поїздів з часом у дорозі близько 3 год 30 хв. Передбачені проміжні зупинки в Жироні та Фігерасі (Іспанія) та французьких Перпіньяні та Каркасоні, таким чином, збільшується до 11 число станцій, що обслуговуються Renfe у Франції. Міста Тулуза, Марсель та Ліон є найбільшими після Парижа, а Каркасон користується славою відомого туристичного центру.

Оператор має намір використовувати на новому напрямку високошвидкісні поїзди серії 100. У найближчі плани Renfe входить включення Парижа до переліку міст, що обслуговуються, оскільки компанія Talgo отримала дозвіл на експлуатацію високошвидкісних поїздів Avril серії 106 у Франції.

За повідомленням Renfe, перший рік роботи в умовах конкуренції на французькому ринку виявився успішним. Населеність поїздів сполученням Мадрид-Марсель і Барселона-Ліон досягала 80%.

До грудня 2022 року Renfe виконував пасажирські перевезення високошвидкісними поїздами між Іспанією та Францією у складі спільного підприємства Elipsos за участю Національного товариства залізниць Франції.