Порти Лієпаї та Вентспілса отримають із європейського фонду Кохезії фінансову допомогу у розмірі 6,8 млн євро із можливістю збільшення суми до 8,1 млн євро.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства сполучень Латвії.

Кошти спрямують на проекти щодо розвитку екологічної безпеки інфраструктури в портах, зниження впливу гаваней на міське середовище та клімат, а також для підвищення їхньої безпеки.

Гроші для названих портів розподілять у рівних обсягах.

Інвестиції мають піти на два напрямки - розвиток інфраструктури берегового електропостачання та на реалізацію заходів щодо забезпечення безпечних умов судноплавства, включаючи модернізацію системи руху суден, придбання інфраструктури передачі даних, програмного забезпечення портової інформаційної системи, навігаційних знаків та датчиків.

За задумом, все це оптимізує рух суден у порту, скоротить викиди, розливи, шумове забруднення, забезпечить плавніше переміщення пасажирів та вантажів та знизить ризик аварій.

Проекти реалізуються відповідно до Посібника з розвитку транспорту на 2021–2027 роки "На шляху до кліматичної нейтральності, електрифікації причалів та доступності альтернативних видів палива".