Європейський Союз з осені 2024 року планує запровадити зміни щодо перетину кордону для громадян третіх країн, які вплинуть на транспортні перевезення та подорожі до 30 європейських країн.

Про це ЦТС стало відомо з документу Міністерства інфраструктури України, який є у розпорядженні редакції.

За інформацією директора Постійного секретаріату Транспортного співтовариства Матея Законьсека, минулого тижня відбулась зустріч команди ТСТ з представниками Європейського агентства з охорони кордонів та берегової охорони Frontex, присвячена запровадженням Європейським Союзом двох основних змін, які вплинуть на транспортні перевезення та подорожі до 30 європейських країн.

Зокрема, буде впроваджено Систему в'їзду-виїзду (EES), яка вимагає від усіх громадян країн, що не є державами-членами ЄС, реєструвати свої відбитки пальців та зображення обличчя на кордоні. 

Цей процес буде започатковано восени цього року і він матиме значний вплив на процес перетину кордонів, зокрема для перевізників авіаційним, морським і наземним транспортом, які повинні будуть адаптувати свої операційні процедури.

Другою важливою зміною є ETIAS - Європейська інформаційна система авторизації подорожей, схожа з американською ESTA, канадською EtA або австралійською та новозеландською ETA.

Авторизація через ETIAS буде вимагатися від усіх громадян, які мають право безвізового в’їзду до ЄС: 1,4 млрд громадян країн, що не є державами-членами ЄС з 60 безвізових країн - повинні будуть подати онлайн заявку до початку своєї подорожі та сплатити збір у розмірі 7 євро.

ETIAS буде запроваджено в середині 2025 року для в’їзду до 30 європейських країн. Очікується, що ця зміна вплине на всю індустрію транспорту, подорожей і туризму.

Ці нововведення вимагатимуть від транспортних компаній внесення змін до своїх систем бронювання та реєстрації пасажирів, адаптації до нових вимог з безпеки та перевірки документів.

Зазначимо, що систему ETIAS для перетину кордону ЄС планував ввести ще з кінця 2022 року.