Муніципалітет Амстердама має намір обмежити кількість суднозаходів круїзних ліній, судна яких причалюють на пасажирському терміналі Амстердам (PTA).

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію муніципалітету міста.

Кількість швартовок суден на PTA, починаючи з 2026 року, буде скорочено зі 190 до максимум 100 на рік.

На терміналі залишиться один причал, при цьому до 2027 року всі круїзні судна, що заходять, будуть зобов'язані отримувати електроживлення від берегової мережі.

Метою цих заходів є остаточне переміщення у 2035 році терміналу PTA з його нинішнього розташування на Веємкаді.

Обмеження заходу круїзних лайнерів також є частиною широкого пакету заходів щодо контролю за зростанням туризму, поліпшення навколишнього середовища в місті та умов життя мешканців.

"Скорочення морських круїзів також є одним із більш ніж сотні заходів щодо досягнення стійкої економіки туризму. Крім скорочення потоку туристів, цей захід також позитивно впливає на скорочення викидів забруднюючих речовин. Не тільки через меншу кількість суден, що заходять, а й через зобов'язання мати бортове обладнання для отримання берегового електропостачання з 2027 року. Використання електропостачання від берегової мережі також забезпечує менше шумове забруднення від пришвартованих суден", - йдеться у заяві муніципалітету Амстердама.

За погодженням з урядом Нідерландів, зокрема з міністерством інфраструктури та водного господарства, адміністрацією порту та провінцією Північна Голландія у майбутній період буде проведено фінансове та юридичне техніко-економічне обґрунтування можливого переміщення пасажирського терміналу PTA до Коенхейвену. На основі цього ТЕО міська рада ухвалить рішення після консультацій з урядом, адміністрацією порту та провінцією Північної Голландії, чи можливо здійснити цей переїзд до 2035 року.