Вантажообіг світової цивільної авіації у березні виріс на 10,3% до рівня березня 2023 року до 23,1 млрд тонн-км, йдеться в огляді Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), пише ЦТС.

Попит на вантажні авіаперевезення зростає двозначними темпами вже четвертий місяць поспіль: у грудні він становив 10,8%, у січні - 18,4%, у лютому - 11,9% до аналогічних торішніх рівнів.

На міжнародних лініях вантажообіг цивільної авіації зріс ще сильніше - 11,4% до березня 2023 року. Найбільшими темпами обсяги перевезень збільшувалися Близькому Сході (на 19,9%), найменшими - у Північній Америці (на 0,9%).

Пропозиція на ринку повітряних вантажоперевезень почала збільшуватися вперше за три місяці: якщо в лютому доступні потужності на ринку становили 43,8 млрд тонн-км, то в березні вони зросли до 48,9 млрд тонн-км, що на 7,3% більше, ніж рік тому.

На міжнародних лініях приріст доступних потужностей становив 10,5% рік до року.

"Зростання попиту на авіаперевезення в березні досягло 10,3% щодо аналогічного періоду попереднього року. Це дозволило зафіксувати добрі результати за підсумками першого кварталу, які перевищили навіть високі показники першого кварталу 2021 року", - констатував генеральний директор IATA Віллі Уолш, коментуючи результати роботи вантажної галузі.

На його думку, зростання транскордонної торгівлі та промислового виробництва, що зберігається, обіцяють хороші підсумки для вантажних авіаперевезень за підсумками 2024 року.