Попри міжнародні санкції проти росії, французька компанія, що базується в Шатору, продовжує постачати бортову електроніку для російських літаків. Як зазначається в розслідуванні Le Parisien, це стосується бортів, якими користуються найвище військове та політичне керівництво росії.

Про це пише ЦТС з посиланням на NV.

Йдеться про найсучаснішу систему, яка керує всією бортовою електронікою з кабіни пілота - від освітлення кабіни до бортової мережі передачі та зв’язку. Її інсталює PGA - французька дочірня компанія американської групи Astronics.

"Щоб обладнати, модернізувати або просто обслуговувати літаки російських лідерів і олігархів, російська влада звертається до фахівців компанії, розташованої за кілька тисяч кілометрів в Шатору, в самому серці Франції. Саме тут розташовується PGA - французька дочірня компанія американської групи Astronics зі штаб-квартирою в штаті Нью-Йорк, що спеціалізується на авіоніці", - йдеться у розслідуванні.

"Путін, Медведєв, Шойгу та інші діячі режиму тепер можуть користуватися передовою французькою технологією, що забезпечує надійний секретний зв’язок для їхніх мобільних телефонів", - пишуть автори статті. Бізнес із росіянами не лише не припинився з початком повномасштабної війни, а лише розвинувся. Компанія заробила від 4 до 5 млн євро, що відповідає оснащенню семи літаків.

Серед літаків суперджети Іл-96 і Sukhoi Superjet 100 - цивільні повітряні судна, призначені для найвищого керівництва. Ними користуються зокрема Дмитро Медведєв, Сергій Шойгу та Дмитро Пєсков, а також деякі інші, разом з керівництвом ФСБ та Путіна, який має власний Іл-96.

Як йдеться в матеріалі, щоб обійти санкції, PGA відправляє свої комплекти у контейнерах, заповнених камерами, кабелями та електронним обладнанням до компанії, що має майстерню на старій радянській базі поблизу Єревана, столиці Вірменії. Але ця схема призупинилася з охолодженням російсько-вірменських відносин. Тож тепер коробки просто відправляють з Єревана до Москви, де на секретному аеродромі системи інсталюють. Це з’ясували завдяки трекерам - пристроям відстеження, які прикріплюються до вантажу. Платежі на користь французької фірми PGA проходять через Дубай (Об'єднані Арабські Емірати).