Турецька державна компанія TÜRASAŞ та національний оператор пасажирських та вантажних перевезень TCDD Taşımacılık підписали контракт на постачання 95 електровозів нового покоління E5000.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Терміни поставки та ціна угоди не розголошуються.

Передсерійний чотиривісний магістральний електровоз E5000 потужністю 5 МВт з асинхронним тяговим приводом, розроблений та побудований компанією TÜRASAŞ, був представлений у 2023 році. Цей електровоз призначений для тяги вантажних та пасажирських поїздів зі швидкістю до 140 км/год.

За заявою міністра транспорту та інфраструктури Туреччини Абдулкадіра Уралоглу, який був присутній на урочистій церемонії підписання контракту, частка комплектуючих турецького виробництва в електровозі E5000 наближається до 65 %, планується її збільшення до 80 %.

Використовуються такі турецькі комплектуючі, як система керування, тягові перетворювачі потужністю 2,5 МВт, трансформатори та тягові двигуни потужністю 1280 кВт.

Передсерійний зразок отримав європейський сертифікат TSI, що дозволить у майбутньому постачати електровози E5000 на експорт.