Росія з 1 березня втратила членство в Дунайській комісії, пише ЦТС.

Відповідне рішення було прийнято державами-членами в грудні минулого року під час 100-ї ювілейної сесії комісії.

"На сесії звернули увагу на систематичні атаки рф на нижній Дунай, які постійно порушують фундаментальні принципи Белградської конвенції. У зв’язку з цим придунайські держави прийняли рішення, яке закликає росію вийти з Белградської конвенції до 29 лютого 2024 року, або в разі невиконання якого з 1 березня придунайські держави більше не вважатимуться пов’язаними зобов’язаннями Конвенції по відношенню до щодо росії", - йдеться в заяві Комісії.

Дунайська комісія є однією з найстаріших міжнародних організацій у світі. Його головні цілі - забезпечення та розвиток вільного судноплавства річкою Дунай для торговельних суден під прапорами десяти держав-членів.

Нагадаємо, Дунайська комісія 14 грудня 2023 року, на сесії під головуванням України прийняла рішення припинити членство росії в організації через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.

Раніше, в березні 2022 року Дунайська комісія на позачерговій сесії ухвалила рішення відхилити повноваження будь-яких представників російської федерації у Дунайській комісії до відновлення миру, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно-визнаних кордонів.

А в червні 2022 року Дунайська комісія розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила росія, та створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з режиму навігації на р. Дунай у складі виключно придунайських держав, без російських представників.