Американський модуль Nova-C компанії Intuitive Machines здійснив успішну м'яку посадку на поверхню Місяця, повідомило NASA, пише ЦТС.

Це перша за понад 50 років посадка на природний супутник Землі американського космічного корабля, а також перший раз, коли її здійснила приватна компанія.

Апарат приземлився в районі кратера Малаперт А за 300 км від Південного полюса Місяця.

Запуск станції Nova-C, яку Intuitive Machines назвала Odysseus, було здійснено 15 лютого за допомогою ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX зі стартового комплексу 39А Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді. 21 лютого вона вийшла на орбіту природного супутника Землі.

Місія, вартість якої оцінюється в 118 млн доларів, здійснюється в рамках контракту NASA з компанією Intuitive Machines за програмою комерційної доставки вантажів на місяць (Commercial Lunar Payload Services - CLPS).

Як корисне навантаження міжпланетна станція вагою 657 кг несе шість науково-дослідних приладів NASA, призначених для вивчення навколишнього середовища в зоні посадки, радіоастрономії, відпрацювання технології точної посадки, зв'язку та автономної навігації. З борту станції на орбіту Місяця було виведено кубсат для перевірки зв'язку між її поверхнею та Землею через цей малий супутник. Odysseus також несе шість комерційних вантажів для різних клієнтів.

"Науково-технологічні вантажі, що відправляються на поверхню Місяця, покликані закласти основу для пілотованих місій та стійкої присутності людини на місячній поверхні", - зазначили в компанії Intuitive Machines.

Компанія Intuitive Machines планує у березні відправити до Місяця другий посадковий модуль, а у червні - третій.

Нагадаємо, в серпні 2023 року індійський посадковий модуль "Вікрам" з місяцеходом "Праг’ян" індійської автоматичної міжпланетної станції Chandrayaan-3 ("Чандраян-3") зміг успішно сісти на поверхню Місяця. Таким чином Індія стала четвертою країною в світі, яка посадила свій апарат на Місяць. До цього це змогли зробити лише США, СРСР та Китай.

Нагадаємо, що в серпні минулого року росія намагалася доправити до Місяця свою станцію "Луна-25". Але спроба виявилася провальною - російський космічний апарат розбився об поверхню планети-супутника Землі.