Комісія з національної безпеки Литви запропонувала закрити ще два пункти пропуску на білоруському кордоні та вжити заходів для скорочення поїздок між двома країнами.

Про це пише ЦТС з посиланням на LRT.

Пропозиція комісії - урядового органу, до складу якого входять прем’єр-міністр, кілька членів кабінету міністрів, представники офісу президента та розвідувальних служб - стосується прикордонних пунктів пропуску в Лаворішкесі і Райгардасі, двох із чотирьох, які залишаються відкритими.

Комісія також пропонує посилити пасажирські автобусні перевезення між Литвою та білоруссю шляхом поступового скорочення кількості дозволів, що видаються приватним перевізникам. Ще одна пропозиція - обмежити посадку та висадку пасажирів на залізничному прикордонному пункті пропуску "Кена", а також заборонити перетин білорусько-литовського кордону пішоходам і велосипедистам.

Голова Національного центру управління в кризових ситуаціях (NKVC) Вілмантас Віткаускас повідомив, що пункти пропуску будуть закриті 1 березня.

"Потік білоруських громадян останнім часом збільшився приблизно на 50% через усі автомобільні пункти пропуску на кордоні з білоруссю. Збільшення потоку транспорту, вантажів і людей потребує оптимізації процесу управління цими потоками та ще більш детального контролю осіб, транспортних засобів і вантажів", - сказав він.

Остаточне рішення про закриття пунктів пропуску прийматиме уряд.

Згідно із заявою, запропоновані рішення зменшать кількість транспортних засобів і пасажирів, що проїжджають через Литву, і зменшать шанси білоруських і російських спецслужб і служб безпеки діяти проти Литви. Цей крок також спрямований на більш ефективне блокування ввезення санкційних товарів до білорусі та росії, а також запобігання контрабанді.

Запропоновані рішення також мають покращити безпеку руху, оскільки на даний момент інфраструктура дороги, що веде до пункту пропуску в Лаворішкесі, не пристосована та не має зони очікування для транспортних засобів.