Кабінет міністрів України вніс зміні до постанови щодо використання АТ "Укрзалізниця" пільгового кредиту від уряду Франції у розмірі 37,6 млн євро на закупівлю рейок та дозволив сплачувати його коштами від надання послуг з організації перевезення вантажів.

Як пише ЦТС, про це повідомив представник уряду у ВРУ Тарас Мельничук.

"Внесено зміни до постанови КМУ від 25.07.2023 N 776 "Питання спрямування та використання коштів, наданих відповідно до Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо фінансової підтримки проекту постачання рейок акціонерному товариству "Українська залізниця", - йдеться в повідомленні. 

Передбачено, що акціонерне товариство "Українська залізниця" забезпечує виконання своїх зобовʼязань з обслуговування та погашення субкредиту для реалізації проекту постачання рейок АТ "Укрзалізниця" шляхом надання в заставу майнових прав на вимогу щодо сплати коштів за контрактами (договорами) про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом АТ "Українська залізниця", оціночна вартість яких становить не менш як 150% розміру боргових зобовʼязань.

Нагадаємо, що порядок використання зазначених коштів було затверджено в травні 2023 року. 

Рамковим договором передбачене фінансування закупівлі рейок за рахунок пільгового кредиту уряду Франції у сумі 37,6 млн євро, що дозволить частково забезпечити потреби АТ УЗ у рейках на 2023 рік у обсязі 18,9 тис. т (близько 145 км). Умовами Рамкового договору передбачене 100-відсоткове фінансування закупівлі, АТ "Укрзалізниця" відшкодовує кредит протягом 35 років, 14 з яких пільгові, за відсотковою ставкою 0,0161% на рік.

Зазначимо, що внаслідок окупації та руйнування був знищений єдиний виробник залізничних рейок в України - ПрАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь", - у зв’язку з чим виник дефіцит матеріалів, необхідних для ремонту залізничної колії. Реалізація проекту постачання рейок для АТ УЗ дозволить відновити об’єкти інфраструктури, пошкодженої внаслідок військових дій.