Ocean Network Express (ONE) та Evergreen Line заявили про припинення діяльності в Червоному морі через напади на торгові судна.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

"У зв'язку з недавніми інцидентами в регіоні Червоного моря та Аденської затоки ONE вживає кроків, що забезпечують безпеку своїх моряків, продовжуючи надавати транспортні послуги своїм клієнтам", - повідомили в компанії.

Як тимчасовий захід безпеки ONE перенаправляє свої судна від Суецького каналу та Червоного моря на маршрут навколо мису Доброї Надії. Також можливе призупинення руху суден та розміщення в безпечному місці.

"Ми продовжимо уважно стежити за ситуацією та відновимо наші послуги через Суецький канал, коли цей район стане безпечним для наших моряків, суден та вантажу на борту", - йдеться у заяві ONE.

Evergreen Line також дала вказівку своїм контейнеровозам призупинити навігацію Червоним морем до подальшого повідомлення, перенаправивши судна через мис Доброї Надії.

"Нещодавні напади на торгове судноплавство в регіоні Червоного моря створили серйозну загрозу для суден, які прямують транзитом через ці води. У світлі зростання ризиків Evergreen Line вживає превентивних заходів і розробляє плани дій у надзвичайних ситуаціях для забезпечення безпеки мореплавання", - зазначили в компанії.

Нагадаємо, ЦТС писав, що транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці. Деякі компанії намагаються взагалі не відправляти судна до регіону, натомість обираючи маршрут навколо Африки, що збільшує час у дорозі приблизно на два тижні та підвищує обсяг шкідливих викидів.

Ризики для судноплавства в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, через яку проходить близько 10% світових морських постачань нафти, зросли на тлі війни Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС. Єменські хусити висловили свою підтримку палестинцям і атакують судна у протоці.

Зокрема, 12 грудня біля узбережжя Ємену був атакований ракетою танкер Strinda під прапором Норвегії, а 15 грудня у Червоному морі через влучання снаряду, випущеного з контрольованого повстанцями Ємену, загорілося вантажне судно Al Jasrah під прапором Ліберії.