Україна і Велика Британія планують найближчими тижнями підписати 10-річну угоду про безпеку, в межах якої Британія використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Telegraph.

Меморандум про взаєморозуміння передбачає військову підтримку Україні, а також фінансову допомогу та обмін розвідданими.

Він також міститиме обіцянки післявоєнних гарантій безпеки, які стримуватимуть Москву, якщо вона знову зважиться на напад, включно з посиленням поставок зброї та відновленням санкцій.

Зброю, яку постачатимуть у межах пакту, спрямовуватимуть на забезпечення більшої оперативної сумісності Збройних сил України з силами НАТО, а також продовжиться програма підготовки українських військових.

Королівські Військово-морські сили вже навчають українських фахівців з розмінування на безекіпажних підводних човнах для роззброєння, знешкодження російських бомб, мін-пасток і мін на своїх глибоководних шляхах і підготовки до десантних рейдів.

Джерело, близьке до переговорів, заявило, що угода продемонструє відданість підтримці України в боротьбі, "вона також передбачає надання гарантій надання допомоги у пост-військовому світі, якщо росія знову нападе на Україну".